TUNGUSKA OLAYI
30 Haziran 1908 tarihinde sabah 7.45 civarında Sibirya'nın Tunguska Irmağı yakınlarında meydana gelen patlamadır. Fakat hala ne patlaması olduğu kesin olarak ortaya konulamamış olan bir patlamadır uzmanlara göre!
Görgü tanıklarına göre büyük bir ateş topu hızla üzerlerinden geçip kaybolmuştur. Daha sonra ise büyük patlamalar ve bunun sonucunda meydana gelen sıcak hava dalgası 900 kilometre uzaklığa kadar ulaşarak büyük hasar meydana getirmiştir. Geyik sürüleri başta olmak üzere o çevrede bulunan çok sayıda canlı yanarak yok olmuştur. Daha sonraki günlerde ise avrupanın çeşitli şehirlerinden halkın havanın garipliği hakkında çeşitli bildirileri olmuştur bilim adamlarına. Bunlardan bir tanesi; Londra sokaklarında gece yarısında sokakta rahatlıkla kitap okunabilecek kadar havanın aydınlık olmasıdır.
Peki bu kadar şiddetli bir patlamanın nedeni ne olabilirdi? Bu sorunun yanıtını bulabilmek için ilk araştırma ekibi zamanın ve bölgenin şartlarından dolayı ancak 1927 yılında gerçekleştirilebilmiştir. Hiroşima'ya atılan atom bombasının yaklaşık 600 kat büyüklüğünde bir zarar ortadadır. Bölgedeki yanmış ağaç gövdeleri patlamanın gerçekleştiği yerde dik, alandan uzaklaştıkça dışa doğru eğilmiş şekildedir. Bu ve diğer bulgulara göre bir çeşit atom bombasından şüphelenmektedir. Ancak 1908 yılında dünyada böyle bir teknoloji henüz yoktu. Diğer yandan yapılan tüm araştırmalara rağmen bir göktaşı düşme olayına dair ne bir krater ne de herhangi bir göktaşı parçacığına toprağın 35 metre derinliği de dahil olmak rastlanamamıştır. Bulgular böyle olunca geriye uzaylılar mı sorusu da kalmıyor değil. Fakat bu ihtimal az sayıda bilim adamı tarafından savunulmaktadır. Ortada kesin sonuç olmamasına rağmen genel kanı bir göktaşı atmosferde aşırı basınca dayanamayıp parçalara ayrılarak dünyaya düşmüştür. Ki kanıt olmamasına rağmen, uzaylıların varlığı da henüz netleşmediğine göre tek seçenek buymuş gibi duruyor, ortaya atılan seksene yakın teoriden.
Daha sonraları bu bölgede etrafa saçılmış çok sayıda küçük elmas parçaları bulunmuş. Bulunan türdeki elmaslar, göktaşının atmosfere çarpmasından arta kalan parçalarıymış. 30 Haziran 1908 Beta Taurus meteor yağmurunun da gerçekleştiği tarihmiş. :)
YanıtlaSiltamamlayıcı bilgi ve diğer yandan da ilk yorum için teşekkürler:) ama bence yine de birkaç görgü tanığının ve azınlıktaki bilimadamlarının da dediği gibi uzaylılar da olabilir:)
SilNe demek:)
SilOlabilir tabii, her şey olasılık dahilinde:)