2 Eylül 2012 Pazar

HUBBLE UZAY TELESKOBUNUN GÖRSEL ZİYAFETİ


HUBBLE UZAY TELEKOBU

Hubble uzay teleskobu 1990 yılında dünyanın etrafındaki yörüngesine yerleştirilmiş olan, NASA ve ESA tarafından ortaklaşa yapılan bir projedir.

En büyük özelliği atmosferin dışına yerleştirildiği için elde ettiği görüntülerde havanın neden olduğu bulanıklığın olmamasıdır, aynı zamanda da ozon tabakasının tutmuş olduğu morötesi ışığı da görüntüleyebilmesidir.

Astronomi alanına sayısız katkısı bulunmuştur. Ayrıca görünebilir ışık ile en uzak mesafeden görüntüyü elde etmiştir.

BİRKAÇ HUBBLE HEDİYESİ

Hazır Ağustos ayındayız, gök olaylarının sık gerçekleştiği bu günlerde birkaç güzellik de Hubble uzay teleskobundan gelsin dedik.

OMEGA CENTAURİ


Yaklaşık 10 milyon yıldızın var olduğu tahmin edilen, samanyolu yörüngesindeki gökadanın ortasında bir kara delik oluğuna inanılmaktadır.Her farklı renk ayrı bir yaşı belirtmektedir. 

STEPHEN'S QUİNTET


Birbirine yakın duran beş galaksiye verilen isimdir, Stephen's Quintet. Fakat fotoğrafta da görüldüğü gibi dördü birbirine yakındır,diğeri ise dünyaya daha yakındır.

ABEL 370


Uzayda devasa bir mercek var deseler, ne gelir ilk anda aklınıza? Abel 370 bir galaksiler kümesi olup aynı zamanda da kozmik bir mercek görevi görmektedir. Küme içindeki çekim alanı, arka alanda daha uzakta kalan galaksilerden gelen ışığı büyüteç gibi büyütmektedir.

KELEBEK NEBULASI


Bir yıldız patlarsa ne mi olur, nasıl bir görüntü mü ortaya çıkar? İşte cevabımız bu fotoğrafta.Güneşin yaklaşık beş kat büyüklüğündeki bir yıldızın patlaması sonucu oluşmuştur.

Fotoğraflar: nasa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder