20 Eylül 2012 Perşembe

NASA: A HUMAN ADVANTURE

UZAYA İLGİ Mİ DUYUYORSUN?

Eğer cevabın evet ise ve de milyon dolarların olmadığı için uzay turisti olamıyorsan ya da binlerce dolar harcayıp Amerika'ya gidip nasada gözlemlerde bulunamıyorsan, buyur sana küçük de olsa bir fırsat.

Nasıl mı?

Nasa İstanbul'da çok güzel bir etkinlik gerçekleştirecek ay sonundan itibaren. Amerika dışında kurulacak en kapsamlı sergi ile 100 civarında uzaya gidip gelen ya da uzaydan getirilen çeşitli orjinal cisimlerin yanısıra sergide yer alamayacak boyutlarda olan 300den fazla cismin maketleri sergilenecek.

Ayrıca girişte bir fırlatma rampasından sergiye başlanılacak deniliyor. Tahminim Vatikan'daki papa suikastının gösterimi gibi karanlık ortamda özel ses efektleriyle oldukça gerçekçi bir ortamda bulunacağız. Nitekim en kapsamlı sergi diyorlar, paraya kıyıp yaparlar. Bunların yanısıra aya ilk ayak basılışı gibi önemli yaşanmışlıklardan da kesitler yer alacak.

Açıkçası heyecan yaptım gördüğüm andan ititbaren, heyecanla da bekliyorum. Umarım dedikleri gibi çıkar.

13 Eylül 2012 Perşembe

EKŞİ SİNEMA

Aslında başka bir yazım vardı bu gece buraya koyacak ama hazır günüyken bu yazıya öncelik vermek geldi içimden. 

Ekşici arkadaşların imdb listesine biraz da alternatif olsun diye oluşturdukları,genelini bağımsız filmlerin oluşturduğu 250 filmlik bir liste var. Amaçları, başarabildikleri kadarıyla her hafta bir film yayınlayarak bu listeyi tamamlamak. Başarabilirseler güzel bir etkinlik. Ama 250 hafta gibi bir zaman diliminden bahsediyoruz, sonunu getirebilirler mi? Zamanla göreceğiz.

6 haftadır düzenliyorlar bu etkinliği,bugün ise ' To be or not to be' adında 1942 yapımı film vardı. 6 haftadır bir türlü gidememiştim, bugün gidebildim sonunda. Özellikle benim gibi sinemaya gidebilmede sıkıntı yaşayanlar için son derece güzel olmuş bu etkinlik. Daha önce giden arkadaşlarımdan duyduğuma göre fena seçimler değilmiş filmler,arada illa ki beğenilmeyen çıkabilir ki geçen hafta bizimkiler beğenmemiş filmi. 

Sisteme gelecek olursak, etkinlik tamamen ücretsiz öncelikle. Her Çarşamba Taksimde bulunan seksek kafede gerçekleşiyor. Filmden yarım saat önce gidip yerine kurulup, biraz muhabbet ettikten sonra filmini izleyebilirsin, istersen bir de içeceğini alıp yudumlayarak tadını çıkartabilirsin. 

Haftalık olarak düzenlenen etkinlikleri ekşi sinemanın facebook sayfasından takip edip gitmeden önce film hakkında bilgi edinebilirsin.

6 Eylül 2012 Perşembe

1908 TUNGUSKA


TUNGUSKA OLAYI


30 Haziran 1908 tarihinde sabah 7.45 civarında Sibirya'nın Tunguska Irmağı yakınlarında meydana gelen patlamadır. Fakat hala ne patlaması olduğu kesin olarak ortaya konulamamış olan bir patlamadır uzmanlara göre!

Görgü tanıklarına göre büyük bir ateş topu hızla üzerlerinden geçip kaybolmuştur. Daha sonra ise büyük patlamalar ve bunun sonucunda meydana gelen sıcak hava dalgası 900 kilometre uzaklığa kadar ulaşarak büyük hasar meydana getirmiştir. Geyik sürüleri başta olmak üzere o çevrede bulunan çok sayıda canlı yanarak yok olmuştur. Daha sonraki günlerde ise avrupanın çeşitli şehirlerinden halkın havanın garipliği hakkında çeşitli bildirileri olmuştur bilim adamlarına. Bunlardan bir tanesi; Londra sokaklarında gece yarısında  sokakta rahatlıkla kitap okunabilecek kadar havanın aydınlık olmasıdır.

Peki bu kadar şiddetli bir patlamanın nedeni ne olabilirdi? Bu sorunun yanıtını bulabilmek için ilk araştırma ekibi zamanın ve bölgenin şartlarından dolayı ancak 1927 yılında gerçekleştirilebilmiştir. Hiroşima'ya atılan atom bombasının yaklaşık 600 kat büyüklüğünde bir zarar ortadadır. Bölgedeki yanmış ağaç gövdeleri patlamanın gerçekleştiği yerde dik, alandan uzaklaştıkça dışa doğru eğilmiş şekildedir. Bu ve diğer bulgulara göre bir çeşit atom bombasından şüphelenmektedir. Ancak 1908 yılında dünyada böyle bir teknoloji henüz yoktu. Diğer yandan yapılan tüm araştırmalara rağmen bir göktaşı düşme olayına dair ne bir krater ne de herhangi bir göktaşı parçacığına toprağın 35 metre derinliği de dahil olmak rastlanamamıştır. Bulgular böyle olunca geriye uzaylılar mı sorusu da kalmıyor değil. Fakat bu ihtimal az sayıda bilim adamı tarafından savunulmaktadır. Ortada kesin sonuç olmamasına rağmen genel kanı bir göktaşı atmosferde aşırı basınca dayanamayıp parçalara ayrılarak dünyaya düşmüştür. Ki kanıt olmamasına rağmen, uzaylıların varlığı da henüz netleşmediğine göre tek seçenek buymuş gibi duruyor, ortaya atılan seksene yakın teoriden.


2 Eylül 2012 Pazar

HUBBLE UZAY TELESKOBUNUN GÖRSEL ZİYAFETİ


HUBBLE UZAY TELEKOBU

Hubble uzay teleskobu 1990 yılında dünyanın etrafındaki yörüngesine yerleştirilmiş olan, NASA ve ESA tarafından ortaklaşa yapılan bir projedir.

En büyük özelliği atmosferin dışına yerleştirildiği için elde ettiği görüntülerde havanın neden olduğu bulanıklığın olmamasıdır, aynı zamanda da ozon tabakasının tutmuş olduğu morötesi ışığı da görüntüleyebilmesidir.

Astronomi alanına sayısız katkısı bulunmuştur. Ayrıca görünebilir ışık ile en uzak mesafeden görüntüyü elde etmiştir.

BİRKAÇ HUBBLE HEDİYESİ

Hazır Ağustos ayındayız, gök olaylarının sık gerçekleştiği bu günlerde birkaç güzellik de Hubble uzay teleskobundan gelsin dedik.

OMEGA CENTAURİ


Yaklaşık 10 milyon yıldızın var olduğu tahmin edilen, samanyolu yörüngesindeki gökadanın ortasında bir kara delik oluğuna inanılmaktadır.Her farklı renk ayrı bir yaşı belirtmektedir. 

STEPHEN'S QUİNTET


Birbirine yakın duran beş galaksiye verilen isimdir, Stephen's Quintet. Fakat fotoğrafta da görüldüğü gibi dördü birbirine yakındır,diğeri ise dünyaya daha yakındır.

ABEL 370


Uzayda devasa bir mercek var deseler, ne gelir ilk anda aklınıza? Abel 370 bir galaksiler kümesi olup aynı zamanda da kozmik bir mercek görevi görmektedir. Küme içindeki çekim alanı, arka alanda daha uzakta kalan galaksilerden gelen ışığı büyüteç gibi büyütmektedir.

KELEBEK NEBULASI


Bir yıldız patlarsa ne mi olur, nasıl bir görüntü mü ortaya çıkar? İşte cevabımız bu fotoğrafta.Güneşin yaklaşık beş kat büyüklüğündeki bir yıldızın patlaması sonucu oluşmuştur.

Fotoğraflar: nasa