18 Şubat 2013 Pazartesi

MILLWALL- WEST HAM UNITED

Futbola biraz ara vermiştik ve bir dünya derbisi ile bu araya bir son verelim.

Millwall-West Ham United denilince akıllara ilk olrak Green Street Hooligans filmi geliyor bir çoğumuzda. Bu film, Green Street adındaki, iki kulüp taraftarı arasında olan kavgaların gerçleştiği caddeden adını almaktadır.

Filmde de olduğu çok büyük boyutlara ulaşmış bir nefret ve şiddet söz konusudur iki takım taraftarları arasında. Bu kin ve nefret ise yaklaşık 100 yıllık bir tarihe sahiptir.

İki kulüp de köken açısından aynıdır, tersane sektörüne bağlıdırlar. İki rakip tersane, iki rakip takım ve iki rakip taraftar topluluğu ve de aynı zaman tersane işçisi topluluğu.

Peki nefretin sebebi ne?

Her şey 1920 yılında meydana gelen tersane sektöründeki krizden dolayı başlamıştır. Kriz yüzünden alacakları ödenmeyen tüm tersanelerin işçiler greve başlamıştır. Ancak aralarından bir grup gizliden gizliye işverenlerle masaya oturarak anlaşmaya varmıştır. Bu işçi grubu Millwall Tersanesine aittir.Bunun üzerine greve devam eden diğer tersane işçileri, anlaşmaya varan Millwall işçilerine karşı eylemler gerçekleştirmiştir.

Bu durum karşısında sessiz kalmayan Millwall işçileri, bir  Thames ( West Ham kurucu tersanesi) işçisini döverek öldürmüşlerdir. Bunun sonucunda ülke çapında gündeme gelen ve yıllar boyunca bitmeyecek bir kin ve nefretin tohumları atılmıştır.

Daha sonra ise 1 yıl aradan sonra West HAm'ın sahasında oynanan bir maç öncesi meşhur Green Street adlı caddede iki taraftar grubu karşı karşıya gelmiştir ve 3 polis 7 taraftar hayatını kaybetmiştir.Bu durum Millwallular için kazanılan maçtan daha önemlidir çünkü 5 West Ham taraftarını öldürmüşlerdir.

Millwall taraftarı halk tarafından katil, polis tarafından başbelası, Scotland Yard'a göre Avrupa'nın en tehlikeli taraftar oluşumu, Demir Lady Margaret Thatcher tarafından ise hayvan olarak adlandırılmıştır.

2003 yılında karşılaştıkları lig maçından önce meydana gelen olaylar sonucunda ölen 3 West Ham taraftarı ile birlikte öncekileri de hesaba katarak, Millwall taraftarı üzerinde 8 yazan tşirtler yaptırmıştır. West Ham taraftarı ise 1920 yılındaki greve laf atarak 'katil işbirlikçiler' yazılı pankartlar açmıştır.

TAŞ ORMAN


Çin'in güney karst görünmleri adı altında dünya mirasları listesinde bulunan taş orman, Çin'in güneybatısındaki YunNan eyaletine bağlı Shilin Yi Özerk bölgesinde yer almaktadır. Yüzlerce kilometrekare genişlikteki alana dağılan, rüzgar, su ve erozyonun yarattığı sayısız büyüklü küçüklü kaya topluluğudur. 12 kilometrekarelik alandan oluşan  Taş Orman Parkı ise dünyanın en büyük karst bölgesidir. 400'den fazla gezi güzergahı ve 200'den fazla manzara noktasına sahip olan Taş Orman Parkı doğal bir labirenttir aynı zamanda.

Parkta 'Nilüfer Tepesi' , 'Kılıç Havuzu' gibi oldukça tanınmış manzaraların yanı sıra tepeleri seyretme kulesi olarak da adlandırılan bir platform bulunmaktadır. Bu platformdan doğal güzellikleri tüm ihtişamıyla kuş bakışı olarak izleme şansı doğuyor.



Dünyadaki karst bölgelerin özelliklerinin bir arada toplandığı bir yerdir aynı zamanda Taş Orman. Kılıç biçimli kaya parçaları, kule biçimindeki kaya parçaları, mantar biçimindeki kaya parçaları gibi pek çok çeşit vardır. Bu çeşitliliğe bakılarak dolaşırken bir yerde kendinizi Küba'da, biraz ilerledikçe ise İspanya'da hissedebilirsiniz.

EN BÜYÜK ASAL SAYI


17 milyon 425 bin 170 basamak. Evet bu sayı bugüne kadar bulunan en büyük asal sayının boyutunu açıklıyor. 2008 yılında keşfedilen 12 milyon 978 bin 189 basamaklı sayı, Missouri Üniversitesi'nden matematikçi Curtis Cooper tarafından keşfedilen yeni sayıya rekorunu teslim etti.

Cooper 2 üzeri 57.885.161 eksi 1 olarak tanımlanan sayıyı asal sayıları bulmaya adanmış devasa bilgisayarlar avının sayesinde buldu.

Cooper'ın keşfettiği sayı Mersenne Primes olarak bilinen Mp= 2p-1 formülüyle tanımlanan nadir asal sayılar kümesinin 48. sayısı oldu.Tarihte ilk olarak Fransız keşiş Marin Mersenne tarafından kullanılan bu formül aracılığıyla bu güne kadar 48 adet nadir asal sayı bulmuştur. Ancak  bu sayıların çok daha fazla olduğuna inanılmaktadır.