15 Ağustos 2012 Çarşamba

LA SAGRADA FAMİLİA

BİTMEYEN KİLİSE

La Sagrada Familia, inşasına 1882 yılında mimar Villar tarafından başlanan fakat daha sonra ortaya çıkan sorunlar nedeniyle 1883 yılında Antoni Gaudi tarafından tam anlamıyla hayata geçirilmiş,UNESCO tarafından dünya mirasları arasında yer alan bir yapıdır.

Yapımı için gerekli olan bütçe tamamen bağışlarla elde edilmektedir. Bazılarına göre bitmemesinin nedeni budur.Yılda ortalama 22 milyon avro gibi bir bütçe harcanmaktadır.

Dilimizdeki anlamı 'Kutsal Aile' olan La Sagrada Familia fikri İspanyol Joseph Maria Bocabella'ya aittir. Bocabella; İtalya'nın Loreto kasabasında gördüğü bir kiliseden etkilenerek, Katolik kiliselerini desteklemek amacıyla İspanya'da da böyle bir yapı oluşturma fikrini benimser.

Gaudi, 3 cepheli olan yapının yapımına doğu cephesinden başlar. Ölümüne kadar sadece bir kulenin inşası bitmiştir. Ancak daha sonra bu kulenin köşeli oluşunu beğenmeyerek, bu kuleyi farklı bir amaç için kullanılmasını sağlar ve diğer kuleler oval tarzda inşa edilir. 1926 yılına gelindiğinde ise talihsiz bir şekilde bir tramvayın çarpması sonucu Gaudi yaşamını yitirmiştir. Bunun üzerine La Sagrada Familia'nın yapımı büyük sekteye uğrar. Çünkü Gaudi sürekli planlarda değişiklik yaptığı için ortada çok az sayıda çizim ve not kalmıştır. Ki bunlar da 1936 yılında çıkan iç savaş sırasında yok olmuştur. Daha sonrasında sağlanan bağışlara bağlı olarak ve mimarların Gaudi'nin mimari anlayışını çözümleyebilme hızlarına bağlı olarak inşasına devam edilmiştir. Her ne kadar halk arasında 'zaten bu haliyle de turist çekiyor, niye bitirsinler ki?' kanısı oluşsa da Gaudi'ye ölümünün yüzüncü yıl dönümünde tamamlanmış bir La Sagrada Familia hediye edilmesi amaçlanmaktadır.

Dört havari kuleleri ve ızdırap cephesi

İsa'nın 12 havarisi, 4 incil yazarını, meryemi ve en yüksek kule olarak da İsa'yı temsil eden kuleyle birlikte 18 kuleden oluşması planlanmıştır.4 incil yazarını simgeleyen kulelerin uçlarına onları simgeleyen boğa,kanatlı bir adam, kartal ve aslan heykelleri bulunmaktadır. Günümüzde kendisine azizlik mertebesi verilmesi için çalışmalar olan Gaudi, 170 metrelik İsa kulesini üzerindeki 2 metrelik haç ile birlikte maksimum 172 metre olarak planlamıştır. Çünkü o bölgedeki en yüksek nokta 172 metrelik bir tepedir ve de Gaudi 'tanrının yaptığından daha yüksek bir şey yapamayacağını çünkü bunun tanrıyla yarışmak anlamına geldiğini' dile getirmiştir. Eğer bu kule tamamlanırsa, Templo Expiatorio de la Sagrada Familia dünyanın en uzun kilisesi unvanına sahip olacaktır.

Ağaç dallarının yapısından etkilenerek ortaya çıkan ve yapıyı ayakta tutan kolonlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder