29 Haziran 2013 Cumartesi

ÖLÜMSÜZ DERBİ


KIZILYILDIZ-PARTİZAN


Bir dünya derbisi olmasının başlıca nedenlerinden biri Avrupa'nın Brezilya'sının derbisi olması, bir diğeri ise tarihinde yaşanan gerek siyasi gerek milli olayları.İki farklı kutubun takımlarıdır.

Kızılyıldız, İkinci Dünya Savaşı sırasında anti-faşist hareketin öncülerinden olan Slobodan Cosic ve Zoran Zujovic tarafından kurulmuştur. Sol haretlerin ana özelliğini sergileyerek gücünü halktan almaktadır. Partizan ise Nazi güçlerine karşı dayanmaya çalışan Yugoslav ordusunun desteklediği takımdır.

Kızılyıldız sol odaklı olmasına karşın savaş sonrasında sergilediği tutumla milliyetçi bir çizgiye kaymıştır.Partizan ise bu tutumunu Radovan Karadzic posteri açarak daha uç bir noktaya taşımıştır.

İlk kez 1947 yılında oynanan derbiyi Kızılyıldız deplasmanda 4-3 kazanmıştır. Oynanan 141 karşılaşmada Kızılyıldız 64 defa, Partizan ise 33 defa galip gelmiştir. 41 maç ise berabere bitmiştir.  Yugoslavya'nın yıkımına kadar Kızılyıldız'ın bariz üstünlüğüne karşın ülkenin dağılmasından sonra Partizan kulübü biraz daha atak bir görüntü çizmiştir. Hatta Partizan kulübünün, FIFA tarafından Ajax kulübünden sonra dünyanın en iyi ikinci altyapısına sahip olduğu belirtilmektedir.