24 Temmuz 2012 Salı

OLD FİRM

RANGERS-CELTİC


Her ne kadar futbol yukarıdaki fotoğraftaki gibi kardeşliktir desek ve de istesek de, old firm denilince akla ilk gelen görüntüler genelde aşağıdaki fotoğraftaki gibi oluyor.


Peki Old Firm rekabetinin kısaca geçmişi nedir?

1873 tarihinde kurulan Rangers protestandır. Buna karşılık 1888 tarihinde kurulan Celtic ise katoliktir. İngilizlerin deyimiyle Rangers vatanseverdir,geleneği temsil eder, Celtic ise özgürlükçüdür, bölücüdür.

İki kulüp aslında mezhep savaşını sahaya yansıtmaktadırlar. Hal böyle olunca karşı mezhepten bir futbolcuyu transfer etmek sözü dahi ortamın gerginliğini oldukça yukarı çıkarır. Ta ki 1989 yılına kadar bu konuda çok dikkatli davranmıştır her iki taraf. 1989 yılında dönemin teknik direktörü Graeme Souness bir çeşit cesaret örneği göstererek daha önce Celtic forması giymiş olan katolik Mo Johnston'ı transfer etmiştir. Bu transfer sonrasında Rangers taraftarı takımlarını sahaya 10 kişi çıkıyormuş gibi görerek takımlarından, kraliçenin onu, diyerek bahsederler.Rakibi Mo Johnston'ın golüyle 1-0 yenseler bile taraftar gözünde maç 0-0 berabere bitmiştir. Saha dışında ise evine ve babasına saldırarak da tepkilerini başka boyutta göstermişlerdir.

İki kulüp arasındaki bu gerginlikler nedeniyle,kulüpler mümkün olduğu kadar az karşılaşma yapmak isterler. Bu nedenledir ki kendi aralarında hazırlık maçı oynamazlar.

Günümüze gelecek olursak her ne kadar genelde olumsuzluklarıyla öne çıksa da Old Firm'e bir süre ara verilmiş gibi duruyor, Rangers kulübünün alt lige düşürülmesiyle.

23 Temmuz 2012 Pazartesi

Ge-li-yorr

İlk göz ağrısı diye bir söz vardır. Burası da blog anlamında benim ilk göz ağrımdır ve de ister istemez sürekli yokluyordum bu sayfayı.

Hal böyle olunca, eskileri silerek bir el atıp yeniden hayata dönsek mi, derken...

Evet burayı tam anlamında hayata geçirme kararı aldım. Pek yakında geliyorum.